Ciksembang's Blog

Just another WordPress.com weblog

Resipi Kek Puding Jeli

Aaaaaaaaaaaaaaaa seronoknya buat Kek Puding Jeli ni… Lalalalalalala
Macam biasa puan-puan/cik-cik/abang-abang sekelian,

Bahan-bahan
* susu cair/susu pekat manis/susu Full Cream Dutch Lady
* 2 sd besar gula
* 1/2 paket tepung kastard (jenama Nona atau Lady’s Choice)
* 1 liter air- utk dicampurkan dengan kastard
* ½ biji kek coklat gulung sederhana saiznya (swiss roll pun boleh)
* 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya atau buah-buahan lain ikut suka
* 1 peket agar-agar jeli kristal Nona


Cara-cara Buat Puding
1. Campurkan susu pekat manis, gula kedalam 1 liter air tadi dan kacau
2. Kemudian campurkan kepada tepung kastard didalam bekas dan kacau rata sebelum diletakkan diatas api

3. Setelah rata panaskan atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Pandang/perhati betul2 supaya puding tidak terlalu likat atau cair.
5. Adjust dengan tambah air masak sekiranya terlalu likat
6. Setelah masak tuangkan puding kedalam bekas


Cara-cara Buat Jeli
1. Panaskan 2 1/2 cawan air didalam bekas

2. Bila dah menggelegak baru masukkan serbuk jeli Nona tadi

3. Kacau seminit dua dan terus tuangkan keatas puding yang telah disusun dengan buahan tadi

Tadaaaaa dah siap ..senang kan.. cubalah.. kesian anak-anak nak makan

December 3, 2009 - Posted by | Koleksi Resipi, Petua & Tips

7 Comments »

  1. Mana gambar kek puding yang sudah dipotong, nak tengok gak kejadiannya..he..he..heSal ada gak resepi lebih kurang mcm ni, tp 2 lapis ja, selapis kek selapis lg puding. Puding tu Sal campur ngan ubi manis dan bagi perisa mengikkut kesukaan …

    Comment by salsbh | December 4, 2009 | Reply

  2. Sal, tak sempat nak ambik gambar.. sekejap dah licin.. ramai yang minat.. tapi saya nk buat lagi ni dah beli barang2 pun.. nanti ye

    Comment by CikSembang | December 4, 2009 | Reply

  3. ooo ni yg akk cite tu ekk. jmy panggil puding trifel (ejaan tak tau aa betul ke tak). suka buat bila balik pucong, mmg licin

    Comment by JMY | December 4, 2009 | Reply

  4. aah ju, pudding triffel tu nama omputih.. tapi layer lah tu..

    Comment by CikSembang | December 5, 2009 | Reply

  5. cik sembang..komen le design blog saya yang baru..http://unofficial-kuis.blogspot.com

    Comment by Anonymous | December 5, 2009 | Reply

  6. alamak zaidah , kecur laa meleleh airliouq dibuat nye , lain kali klu buat lg kirim kat dak lin bawak tuk kita orang hehehhe..

    Comment by Jun | December 7, 2009 | Reply

  7. kenapa x ajak,merajuklah

    Comment by Anonymous | December 8, 2009 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: