Ciksembang's Blog

Just another WordPress.com weblog

The Three Sisters

Photobucket
kat sebelah kiri, 3 batu formation..

Okay ni bukan movie .. tapi cerita sumpahan seorang witch 3 orang adik beradik perempuan yg tinggal kat Katoomba.

Mereka dikatakan jatuh chinta dengan 3 orang adik beradik lelaki dari daerah lain, malangnya disebabkan perbezaan etknik mereka dilarang berkahwin.

3 org adik beradik lelaki sungguh tak gembirra bila tak dibenarkan kahwin dan cuba untuk melarikan the three sisters dan bercadang melancarkan peperangan.

Seorang bomoh telah menyumpah The Three Sisters menjadi batu untuk menyelamatkan daridiganggu oleh The Three Brothers. Bomoh tu berharap selepas perang dia nak reverse balik sumpahan dia tapi malangnya dia terbunuh.

Akhirnya The Three Sisters tidak dapat menjadi orang semula dan menjadi formation batu macam gambar ni..

Kesian nya..inilah kisah penduduk asli orang Ostolia..

Photobucket
CS berlatarbelakang Sydney Bridge .. bridge ni kita boleh naik dan ketinggian nya boleh buat kita gayat.. berdekatan dengan Sydney Opera House

Advertisements

October 5, 2010 Posted by | My Travel | , , | 4 Comments

Kedai Photo

CS dah tensen giler ni.. cuba belajar online pasal Photoshop tapi tak berhasil..tangan ni cam keras je
tapi CS takkan mudah putus asa beb !

Mulai hari ini CS akan mula gunakan photoshop. Before this dah pernah guna pastu bila tak buat terus lupa..

Mana lah boleh tahan tengok orang edit gambar cantik giler.. sapa leh tahan kan kan (nada geram ni) grrrrrrr

October 4, 2010 Posted by | Tutorial & Buat Duit | | Leave a comment

Review Sydney

Photobucket
kat depan Hotel.. Darling Harbour

Sori lah CS bukak cerita lama.. korek2 dlm lappy terjumpa gambar2 masa CS dan bos pergi Sydney for a short course

Tak sangka dapat pergi Sydney.. tak pernah mimpi pun. Sydney memang bandar yg besar sungguh. Tapi kemudahan lrt dan monorail buatkan kami mudah untuk bergerak. Sebelum balik kami sempat pergi ke Blue Mountain.. ni tempat yg MUST VISIT. bLUE Mountain ni memang destinasi yg ideal untuk romantic getaway atau pun office escapism.. Perghhh meleleh air liur tengok.. sungguh saujana sunggu membiru sungguh nyaman sungguh selesan.. sungguh sungguh .

OK layan foto2 ni
Photobucket

Photobucket
masa ni angin berderu dengan kuat..
Photobucket
Selain dari tu kat Blue Mountain ni ada yg dipanggil Three Sisters..nanti entri seterusnya

October 4, 2010 Posted by | My Travel | , | 2 Comments

Review Sydney

Photobucket
kat depan Hotel.. Darling Harbour

Sori lah CS bukak cerita lama.. korek2 dlm lappy terjumpa gambar2 masa CS dan bos pergi Sydney for a short course

Tak sangka dapat pergi Sydney.. tak pernah mimpi pun. Sydney memang bandar yg besar sungguh. Tapi kemudahan lrt dan monorail buatkan kami mudah untuk bergerak. Sebelum balik kami sempat pergi ke Blue Mountain.. ni tempat yg MUST VISIT. bLUE Mountain ni memang destinasi yg ideal untuk romantic getaway atau pun office escapism.. Perghhh meleleh air liur tengok.. sungguh saujana sunggu membiru sungguh nyaman sungguh selesan.. sungguh sungguh .

OK layan foto2 ni
Photobucket

Photobucket
masa ni angin berderu dengan kuat..
Photobucket
Selain dari tu kat Blue Mountain ni ada yg dipanggil Three Sisters..nanti entri seterusnya

October 4, 2010 Posted by | My Travel | , | 2 Comments

Denyut Kasih Medik

Photobucket
tak menyesal baca buku ni..banyaaaaaaaaaaaaaakkkkk ilmu dalam buku ni.. Congrats CS you have read this
book

Salam ceria !

CS dah khatam buku cerita ni..
Ditulis oleh seorang Doktor .. CS boleh feel yg this book is based on real experience

Bagus betul buku ni. Cerita pasal seorang doktor yang amat perihatin dengan hukum hakam agama dalam menjalankan tugas sebagai seorang Doktor Muslim..
Kalau dulu, CS tak terpikir pun macam mana doktor2 yg tgh operate orang nak solat tapi dalam buku ni Doktor Farhan (eh cam nama anak den lak) ajak kawan2 nya untuk solat jamak sebelum buat operation.

Harap uols tau.. solat jamak ni bukan untuk musafir shj tau !.. Dibolehkan untuk menjamakkan/menghimpunkan solat kalau khuatir kita tidak dpt tunaikan solat disebabkan perkara tertentu cth profesion seorang doktor ni. Jgn konpius dengan Qasar yg hanya untuk musafir

Hmmm Doktor Farhan ni juga menulis dia belum pernah tengok bakal tunang sehingga dekat nak kahwin..sehingga dia percaya dari cakap temannya yg tunangnya tua dari dia.. bila nak akad nikah baru dia tau yg tunangnya muda 2 tahun dari dia.. baiknya orang ni.. ada lagi ke macam ni.. sungguh TAHNIAH nak diucapkan..

Harap anak CS boleh buat macam tu nanti sebab mama tak dapat buat dulu….

October 3, 2010 Posted by | Artikel & Motivasi | , , | Leave a comment

Denyut Kasih Medik

Photobucket
tak menyesal baca buku ni..banyaaaaaaaaaaaaaakkkkk ilmu dalam buku ni.. Congrats CS you have read this
book

Salam ceria !

CS dah khatam buku cerita ni..
Ditulis oleh seorang Doktor .. CS boleh feel yg this book is based on real experience

Bagus betul buku ni. Cerita pasal seorang doktor yang amat perihatin dengan hukum hakam agama dalam menjalankan tugas sebagai seorang Doktor Muslim..
Kalau dulu, CS tak terpikir pun macam mana doktor2 yg tgh operate orang nak solat tapi dalam buku ni Doktor Farhan (eh cam nama anak den lak) ajak kawan2 nya untuk solat jamak sebelum buat operation.

Harap uols tau.. solat jamak ni bukan untuk musafir shj tau !.. Dibolehkan untuk menjamakkan/menghimpunkan solat kalau khuatir kita tidak dpt tunaikan solat disebabkan perkara tertentu cth profesion seorang doktor ni. Jgn konpius dengan Qasar yg hanya untuk musafir

Hmmm Doktor Farhan ni juga menulis dia belum pernah tengok bakal tunang sehingga dekat nak kahwin..sehingga dia percaya dari cakap temannya yg tunangnya tua dari dia.. bila nak akad nikah baru dia tau yg tunangnya muda 2 tahun dari dia.. baiknya orang ni.. ada lagi ke macam ni.. sungguh TAHNIAH nak diucapkan..

Harap anak CS boleh buat macam tu nanti sebab mama tak dapat buat dulu….

October 3, 2010 Posted by | Artikel & Motivasi | , , | Leave a comment

Kena Lagi

Pagi tadi Ikram call..

“ma tau tak ma tengahari semlm abg kena t*mp*r dengan cikgu.”
“ha kenapa pulak kena t*mp*r?” tanya CS gusar sekali
“sebab, abg n kawan2 makan dulu baru solat zuhur”

Berdesing sungguh telinga CS.. boleh ke CS tahan dengar benda2 mcm ni.. come on man..pls dont spoil my son.. I hv been exhausted of this stuff !!

So mlm ini, satu surat cinta terpaksa CS tulis..

Ini antara petikan surat CS..

Kami juga sebagai ibubapa telah bertungkuslumus menjaga kebajikan dan emosi anak dari jauh dan sekali lagi kesal bercampur sedih apabila suasana keruh ditimbulkan dengan insiden seperti ini. Kami juga ingin memaklumkan kami masih juga bertolak ansur dengan tidak menyalinkan surat kepada Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan kerana kami masih lagi memikirkan keharmonian guru sekolah ini. Semoga tindakan kami ini dihargai.

gambar sebagai hiasan

Photobucket

September 30, 2010 Posted by | Buah Hatiku | Leave a comment

Homeopathy dan Cyst

Sambungan dari entri yg lepas, fikiran rasa berserabut mengenangkan operation yg kena buat. Doktor pun rasa kesian tengok CS.. lepas satu2..aritu kena demam denggi.. lepas tu cyst pulak

Disebabkan takut yg amat, ngeri , ngilu mengingatkan operation, CS cuba untuk alernatif.. actually CS mmg dah agak biasa dgn homeopathy.. so CS terus ke Klinik Homeopathy Bukit Beruang Melaka.Kenapa Bukit Beruang, sebab kenal atas kenal.

Sahih, kalau homeopathy pantang BESAR untuk operate. So CS sedang ambik ubat homeopathy. CS kena expect untuk cyst ni lebih bengkak dan akan pecah macam bisul tapi sakit lebih dari bisul. Ya Allah, permudahkan urusanku.

September 23, 2010 Posted by | Precious Moments | , | Leave a comment

Raya ke8 di Cameron Highland

Tak pernah sumur idup CS berjalan masa cuti raya.
Tapi tahun ni CS nak pecah tradisi.. selain dari perut yang penat overtime bekerja dengan lemang rendang ketupat kuah kacang.. CS and family melancong ke Cameron Highland..

Photobucket
Mak lagi lebih dari anak..dauh teh dari dekat.. lagi muda lagi sedap..

Pegi pun redah je.. tak booking hotel pun.. nasib2 je..
Dah 10 tahun tak pergi.. Aqil n Husna tak pernah jejak..

Banyak dah perubahan.. Yg paling signifikan kebun strawberry orang Melayu.. vangga rasa.. walaupun masih tak ramai yg usahakan..
Photobucket
yg mengunjur ke dibelakang, tea cafe di Ladang Boh Sg.Palas

Photobucket
Ikram dengan style

Yg paling bes, ice cream yg orang Islam buat..dengan topping strawberru..perghhh licin..sedap.. berkrim..nikmat sekali !!!
Nama tempat ni Kg Taman Sedia ada chalet dan homestay jugak..yg diusahakn oleh Melayu jugak..

Photobucket
slurpppp

Satu lagi pasal ladang teh Boh.. duduk paling atas sekali kat Gunung Brinchang.. 10 years back tak macam ni.. saujana mata memandang.. ciptaan Allah..

Photobucket

September 22, 2010 Posted by | My Travel | , , , | 2 Comments

Syawal Yang Indah

Photobucket
depan rumah mak sedara

Tahun ni turn kampong wa .. tetiba je cam garang.. CS mmg garang pun rasa mcm nak telan org je kengkadang..

Dah pakat baik dgn adik badik nak beraya kat umah mak yg dah tak di tunggu 2 tahun. Takut ke? Tak pun sebab ramai.
Hari Kamis lagi weol dah berkumpul.. menu utk mlm raya ..lemang beli kat Sri Kendong, rendang dah siap buat dari Seremban, nasi impit direbus kat Shah Alam..

Malam tu, solat maghrib berjemaah seperti biasa dan lepas tu takbir ramai2.. lepas sorang2.. ada yg suara serak, ada yg silap2, ada yg perfect pastu ada yg takut nk baca.
Photobucket

Pagi raya sebelum solat kami tahlil ringkas di pusara mak abah

Photobucket
Thanks Ikram kerana hadiahkan uwan n atok ibu Al-Quran

September 15, 2010 Posted by | Diari Hati Cik Sembang | | 8 Comments