Ciksembang's Blog

Just another WordPress.com weblog

LAGI-LAGI RESIPI – Spagetti ala Melayu

Kalau nak panggil kengkawan datang rumah jom cuba spagetti ni.. CS dah buat dan ajak kawan ofis beraya kat rumah , derang kata sedap..Zaihan, Hajar , Intan.. Madzqiram siap bertambah -tambah lagi
Bahan-bahan
botol 500 gm sos cili Maggi
1/2 botol 500 gm sos tomato Maggi
1 biji buah tomato masak
1 tin cendawan butang
Mixed vegetable
1 paket minced beef/chicken
sedikit white pepper
3 ulas bawang putih dicincang halus
2 labu bawang besar
1 biji telur
Parmesan (cheese powder)
Basil leave atau parsley leave – kat giant ada jual

Cara-cara
1.Tumiskan bawang putih sehingga kekuningan – always macam ni
2.Masukkan bawang besar yang telah dipotong kecil-kecil
3.Bila dah agak masak, masukkan minced beef,cendawan butang,mixed vege dan gaulkan rata
4.Kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan buah tomato tadi.
5.Masukkan air agak2 jangan cair sangat, gravy nya nanti
6.Biarkan sekejap supaya bahan2 tadi mesra
7.Kemudian bila dah menggelegak, pecahkan telur dan kacau.Kuah akan menjadi pekat.
8.Curahkan kedalam bekas atau corning ware kita
9.Akhir sekali taburkan parmesan dan parsley/basil leaves tadi

Korang tau ke makan spagetti ni.. wakikiki

October 13, 2009 - Posted by | Diari Cik Sembang, Koleksi Resipi | ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: