Ciksembang's Blog

Just another WordPress.com weblog

Tips Untuk Travel ke Beijing

Bagi memudahkan kengkawan atau sesiapa tersinggah di blog ni, CS nak sharekan tips untuk holiday in Beijing

1. Pastikan jika guna Singapore Airline and you are a muslim, masa check in ask for Muslim Food or Halal Food for your to and fro flight.

2. Bawak wet tissue since toilet di Beijing tidak sediakan gayung/paip air/cetong dalam toilet.

3. Boleh juga bawak botol mineral yg kosong kemana-mana semasa lawatan untuk tujuan bersuci. Paling leceh dengan budak2.

4. Belajar sedikit bahasa Mandarin contohnya ” Puyao” , Shi Shi untuk prose membli belah di Sunny market, yashow Market atau Silk Street Market.
Market ni seperti bazaar di Malaysia – bertingkat2 dan penjualnya kebanyakan garang2 dan jenis memaksa membeli.

5. Jika tak nak beli, gunakan perkataan Puyao – tak nak and blah terus.

6. Kalau pergi masa musim sejuk/ autumn dimana suhu < 10 degree, belilah Long John siap2.. memang tak tahan kaki dan badan sejuk

5. Bawak lotion muka dan badan sebab kat Beijing sejuk dan kering.

6. Bawak lip gloss dan kerap pakai semasa lawatan disana.

7. Jangan terpedaya pada semua tempat yg dibawa oleh tourist guide untuk membeli. Setiap yang kita beli, tourist guide juga akan dapat komisen dari pekedai.

8. Beli Tshirt, fridge magnet, selipar Crocs, selipar Hello Kitty di market jauh lebih murah dari tempat2 lain.

9. Air paip di semua masjid adalah air panas (betul2 panas) dan air paip sejuk. Jadi gunakanlah paip airsejuk. Berhati2 semasa membuka paip air.

10. China Silk boleh dibeli di Silk Factory ataupun ada juga dijual di Jade Center. Di Jade Centre, lebih murah banding di Silk Factory.

Photobucket
gambar di Forbidden City sebagai hiasan – luasnya istana ini .. kabarnya Maharaja akan pilih isterinya dengan menggunakan kad2 yang disusun. Beliau akan pilih satu setiap hari.

April 2, 2010 - Posted by | Muslimah & Aku, Petua & Tips |

6 Comments »

  1. Puyao~ yeah! mmg kene cakap camtu pun. pastu wat muke seposen and blah. kui3… =P
    wo puchitao.. saya tak tahu…hehe. tetibe blajar mandarin dgn cik sembang.😄

    Comment by Xeera | April 3, 2010 | Reply

    • Terer gak kau ye ngah.. macam ko dah sampai beijing.. bila tu?..

      Comment by Anonymous | April 4, 2010 | Reply

  2. Puyao~ yeah! mmg kene cakap camtu pun. pastu wat muke seposen and blah. kui3… =P
    wo puchitao.. saya tak tahu…hehe. tetibe blajar mandarin dgn cik sembang.😄

    Comment by Xeera | April 3, 2010 | Reply

    • Terer gak kau ye ngah.. macam ko dah sampai beijing.. bila tu?..

      Comment by Anonymous | April 4, 2010 | Reply

  3. hahaha.. basic je tu. tgk kt tv leh blaja macam2. =P
    dah penah smpai beijing tp dalam mimpi la..haha..

    Comment by Xeera | April 6, 2010 | Reply

  4. hahaha.. basic je tu. tgk kt tv leh blaja macam2. =P
    dah penah smpai beijing tp dalam mimpi la..haha..

    Comment by Xeera | April 6, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: