Ciksembang's Blog

Just another WordPress.com weblog

Uniknya Forbidden City Beijing

Photobucket
Ciksembang – pemandangan diluar Forbidden City. Terusan ini dibina utk menghalang gundik2 atau orang luar masuk ke Kota ni.. hebat betul Maharaja ni menjaga gundik2 ni.. inilah datangnya nama Kota Terlarang

Siapa yang tak tahu pasal sejarah Kota Terlarang atau Forbidden City di Beijing ni.. Sejarah Kota ini memang menarik untuk kita kongsi bagaimana hebatnya Maharaja Qing ni.. Apa yang menarik korang mesti nak tau.. especially orang lelaki.. especially yang double barrel .. ya aw aw ya aw aw.. soli ye.. ciksembang tak niat nak kecik kan ati pembaca setia blog ciksembang.

Dikatakan Maharaja ni, mempunyai 3000 orang isteri atau dayang atau gundik. Dikatakan orang bawahan Maharaja akan menyusun senarai nama-nama gundik diatas kad. Setiap hari Maharaja akan pilih satu kad dan sapa nama yang terkena akan kena layan Maharaja. HUH !

Kota ini terlampau besar kalau kita nak jalan kesemuanya memang tak larat. Sempat tengok pejabat Maharaja, Bilik Utama Maharaja. Kat sini pernah buat filem The Last Emperor kalau korang pernah tengok. Lain-lain pelem tak pernah dibenarkan dibuat di sini.

JOM LAYAN PICCAS KAT FORBIDDEN CITY


Photobucket

Ini pokok yang berusia beribu tahun .. kalau tgk dekat geli pun ada pokok ni macam dah kena penyakit kulit kiloid tah apa nama nya

>Photobucket
Adik ciksembang bergambar di FLower Stone dalam Forbidden City- unik batu ni disusun menjadi bunga-bunga

Photobucket
PINTU MASUK FORBIDDEN CITY – kena bayar tiket dulu semua dah p

April 15, 2010 - Posted by | My Travel, Precious Moments | , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: